Trump negira obećanja koja su dovela do formalne žalbe dužnosnika obavještajne službe - Info

Trump negira obećanja koja su dovela do formalne žalbe dužnosnika obavještajne službe

Donald Trump negirao je izvještaj u kojem se navodi da je dao obećanje stranom vođi, što je izazvalo formalni prigovor zviždača.

Washington Post je rekao da je obavještajni dužnosnik smatrao komentar “tako zabrinjavajućim” i otišli su do glavnog inspektora odjela.

U tvitu, Trump je tvrdnje odbacio kao “lažne vijesti”.

Demokrati pokušavaju žalbu predati Kongresu, a detalji još uvijek nisu poznati.

Što znamo o prigovoru?
Samo je nekoliko detalja o žalbi, podnesenoj 12. kolovoza, objavljeno u javnosti.

Generalni inspektor obavještajne zajednice Michael Atkinson rekao je da se prigovor sastoji od “ozbiljnog ili grubog problema, zloupotrebe ili kršenja zakona” koji uključuje tajne podatke, otkriveno je u pismu zastupnicima.

Još nije poznato tko je podnio pritužbu, kojem je strani lider gospodin Trump govorio, koje je obećanje – ako ga ima – bilo i da li je g. Trump poduzeo bilo kakvu akciju kao rezultat.

Međutim, Washington Post i New York Times rekli su barem dio prigovora koji se odnose na Ukrajinu, pozivajući se na dužnosnike koji znaju o tom pitanju.

Vršilac dužnosti ravnatelja nacionalne obavještajne službe, Joseph Maguire, do sada je odbio dijeliti bilo kakve detalje o pritužbi s zakonodavcima, što je dovelo do nereda među demokratima.

Kakve optužbe su uključivale Ukrajinu?
Ranije ovog mjeseca, prije nego što je pritužba zviždača izašla na vidjelo, kućni demokrati pokrenuli su istragu protiv gospodina Trumpa i njegovih odvjetnika Rudyja Giulianija.

Tri šefa demokratskih odbora – Eliot Engel (vanjski poslovi), Adam Schiff (obavještajni) i Elijah Cummings (nadzor) – rekli su da su g. Trump i g. Giuliani pokušali “manipulirati ukrajinskim pravosudnim sustavom kako bi iskoristili predsjedničku kampanju za ponovni izbor i usmjerili se na cilj mogući politički protivnik “.

Oni tvrde da su gospodin Trump i gospodin Giuliani pokušali izvršiti pritisak na ukrajinsku vladu zbog istrage bivšeg potpredsjednika Joea Bidena i njegovog sina Huntera, koji su prethodno bili u upravnom odboru ukrajinske plinske kompanije.

Joe Biden trenutno traži demokratsku predsjedničku nominaciju.

Zašto je Ukrajina postala zaokupljena tvrdnjama o američkim dogovorom
Ukrajinska plinska veza Huntera Bidena
Američko ratno zrakoplovstvo naredi pregled zbog Trumpovih odmarališta
G. Trump i ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskyy imali su telefonski poziv 25. srpnja, dva i pol tjedna prije podnošenja žalbe.

Je li vođa Ukrajine kažnjen?
Analiza Jonah Fishera, dopisnika BBC Kijeva

Nitko u ukrajinskoj predsjedničkoj administraciji ne želi razgovarati o telefonskom pozivu između gospodina Trumpa i gospodina Zelenskog od 25. srpnja ili odgovoriti na tvrdnje da je gospodin Trump zatražio od Ukrajine da istraži svog mogućeg protivnika 2020. godine u zamjenu za stalnu američku vojnu potporu.

Postoji nekoliko okolnih tragova.

Prvo, ukrajinsko čitanje poziva odnosi se na to da je Trump “uvjeren” da će nova vlada “dovršiti () istragu slučajeva korupcije, što je kočilo interakciju između Ukrajine i SAD-a”.

Je li to diplomatsko upućivanje američkog predsjednika koji traži ispitivanje gospodina Bidena?

Postavlja se pitanje zašto je predsjednik Trump držao novog čelnika Ukrajine na rukama od izbora u travnju.

Bijele kuće je ovog ljeta misteriozno zadržala dvjesto pedeset milijuna američke vojne pomoći za Ukrajinu, a dugogodišnji posjet predsjednika Zelenskog Washingtonu još uvijek nije ostvaren.

Je li vođa Ukrajine kažnjen zbog odbijanja igranja lopte?

Kako su reagovali Trump i Giuliani?
U četvrtak poslijepodne gospodin Trump je na Twitteru napisao da zna da su sve njegove telefonske pozive prema stranim čelnicima preslušavali američke agencije.

“Znajući sve ovo, je li netko dovoljno glup da vjeruje da bih rekao neprimjereno nekom stranom vođi”, pitao je.

U međuvremenu, gospodin Giuliani dao je intervju za CNN gdje je oboje potvrdio i negirao da je tražio od Ukrajine da istraži Joea Bidena.

On je objasnio kontradikciju rekavši da je od Ukrajine zatražio “da razmotri navode koji se odnose na mog klijenta, a koji je tangetički umiješao Joea Bidena u masovnu shemu podmićivanja”.

Gospodin Trump i njegovi sunarodnjaci ispitivali su je li to sukob interesa koji je Hunter Biden služio u upravnom odboru Burisme, ukrajinske plinske kompanije.

U svibnju je glavni tužitelj Ukrajine rekao da nema dokaza o zločinima od strane Joea ili Huntera Bidena.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *