Ministarstvo pravosuđa optuživalo je da sprečava otkrivanje zvižduka - Info

Ministarstvo pravosuđa optuživalo je da sprečava otkrivanje zvižduka

Američki zakonodavci optužuju Ministarstvo pravosuđa da blokira otkrivanje pritužbe zvižduka protiv Donalda Trumpa.

Trumpova administracija upala je u izvanredni obračun s Kongresom zbog pristupa žalbi zviždača za koju se navodi da uključuje privatni razgovor između američkog predsjednika Donalda Trumpa i stranog čelnika.

Adam Schiff, predsjednik Odbora za obavještajnu službu Doma, izjavio je u četvrtak novinarima da je Ministarstvo pravosuđa blokiralo obavještajne službe da dijele tužbu s zakonodavcima.

Dodao je: “Ne znamo, jer ne možemo dobiti odgovor na pitanje, je li Bijela kuća također uključena u sprečavanje tih informacija da dođu u Kongres.”

Schiffova izjava uslijedila je nakon sastanka s generalnim inspektorom za američke špijunske agencije Michaelom Atkinsonom zatvorenim vratima.

Spor je izbio kada je Atkinson u pismu od 9. rujna rekao odboru da je primio žalbu protiv zvižduka koju smatra “hitnom” i “ozbiljnom”.

Ali ured ravnatelja Nacionalne obavještajne službe (DNI) rekao je zakonodavcima u pismu od 13. rujna da je Joseph Maguire, vršilac dužnosti DNI-a – nakon savjetovanja s Ministarstvom pravosuđa – utvrdio da pritužba ne ispunjava zakonsku definiciju “hitne brige”.

Zbog tih nalaza Atkinson nije mogao pružiti detalje u razgovoru s Odborom za obavještajnu službu Doma, rekli su zakonodavci.

Schiff je rekao da bi odbor mogao biti prisiljen na sud tražiti nalog kojim se dužnosnici prisiljavaju na otkrivanje žalbe.

“Nadam se da će ravnatelj nacionalne obavještajne službe ponovno razmotriti jer je moje razumijevanje da on po zakonu može to nama pružiti, a zakonom mora to nama pružiti”, rekao je.

Ukrajina
CNN je u četvrtak rekao da su i Bijela kuća i Ministarstvo pravosuđa bili uključeni u savjetovanje Maguire-a da Kongresu ne dostavi kopiju žalbe.

U međuvremenu, Mike Quigley, demokratski član Odbora za obavještajnu službu Doma, optužio je glavnog tužitelja Williama Barra da pokušava zaštititi predsjednika.

“Posao gospodina Barra i Ministarstva pravosuđa je da štiti predsjednika”, rekao je novinarima. “I nije važno je li to krši zakone.”

Iz Bijele kuće ili Ministarstva pravosuđa nije bilo neposrednih komentara.

Maguire je u međuvremenu pristao svjedočiti na otvorenoj sjednici pred odborom sljedećeg četvrtka.

Washington Post i The New York Times izvijestili su u četvrtak da je barem dio pritužbe obuhvatio Ukrajinu. Novine su citirale anonimne izvore upoznate sa stvarima.

Post je rekao da je Trump razgovarao telefonom s ukrajinskim predsjednikom Vladimirom Zelenskimyom nekoliko tjedana prije podnošenja žalbe protiv zvižduka.

Trump je sve to umanjio, nazivajući izvještaj “Lažnim vijestima”.

“Gotovo svaki put kad telefonom razgovaram sa stranim vođom, razumijem da možda ima puno ljudi koji slušaju razne američke agencije, a da ne spominjem one iz same druge zemlje”, rekao je na Twitteru.

“Znajući sve ovo, je li netko dovoljno glup da vjeruje da bih rekao nešto neprimjereno sa stranim vođom dok sam bio na tako potencijalno” jako naseljenom “pozivu”, rekao je.

U redu je posljednje poglavlje borbe za vlast u kojoj se Trumpova administracija odupirala naporima demokratskih zakonodavaca koji istražuju poslovno poslovanje i radnje predsjednika radi pribavljanja dokumenata, zapisa i svjedočenja od Bijele kuće i visokih dužnosnika agencija.

Demokrati kuće razmatraju hoće li Trumpov odvjetnik Rudy Giuliani otputovati u Ukrajinu kako bi izvršio pritisak na vladu da pomogne predsjednikovim naporima na ponovnim izborima istražujući aktivnosti potencijalnog suparničkog sina Joea Bidena, Huntera, koji je radio za ukrajinsku plinsku kompaniju.

Tijekom intervjua u četvrtak na CNN-u, Giulianija je pitao je li tražio Ukrajinu da pogleda u Bidena. “Naravno da jesam”, rekla je Giuliani.

Kasnije je Giuliani cvitnuo, “Predsjednik koji je rekao novoizabranima poznate korumpirane zemlje da bolje istražuje korupciju koja utječe na SAD radi svoj posao.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *