Pokušaj Indije da lansira sondu na mjesec pao u vodu ! - Info

Pokušaj Indije da lansira sondu na mjesec pao u vodu !

Pokušaj Indije da postane prva nacija koja je sletjela u svemirsku letjelicu u blizini Mjesečevog neistraženoga južnog pola očito je završila neuspjehom.

Chandrayaan-2 približavao se Mjesecu kao normalno dok se nije pojavila pogreška oko 2,1 km od površine, saopćili su zvaničnici.

Indijska organizacija za istraživanje svemira (Isro) saopćila je da je izgubila kontakt sekunde prije nego što se brod trebao spustiti.

Indija bi bila četvrta nacija koja je napravila meko slijetanje na Mjesec.

Prva mjesečeva misija u zemlji – Chandrayaan-1, 2008. godine, provela je prvu i najsloženiju pretragu vode na mjesečevoj površini pomoću radara.

Što se dogodilo?
Chandrayaan-2 ušao je u Mjesečevu orbitu 20. kolovoza i trebao je kontrolirano spuštanje na površinu rano u subotu, po indijskom vremenu, više od mjesec dana nakon što je prvi put izašao.

Osoblje u kontroli misije bilo je zalijepljeno za ekrane u Isrovu svemirskom središtu Bangalore dok se svemirski brod spuštao prema površini.

Kontrolna soba izbila je pljesak tijekom takozvane grube faze spuštanja, dok je indijski premijer Narendra Modi promatrao radnju iza staklenog ekrana.

Detalji su bili nejasni u nekoliko minuta nakon očiglednog neuspjeha.

Predsjedavajući Isroa Kailasavadivoo Sivan najavio je osoblju da je prvobitno spuštanje broda “normalno” i da će se analizirati podaci misije.

Gospodin Sivan ranije je opisao posljednji period spuštanja od 15 minuta kao “15 minuta terora”.

Nakon najave, premijer Modi održao je kratki govor u kontrolnoj sobi. “To nije mala stvar koju smo postigli”, rekao je gospodin Modi. “Budite hrabri.”

O čemu se uopće radila ta misija?
Chandrayaan-2 (Mjesečevo vozilo 2) bila je najkompleksnija misija koju je ikada pokušala indijska svemirska agencija Isro. “To je početak povijesnog putovanja”, rekao je šef Isroa K Sivan nakon lansiranja u srpnju.

Lander (nazvan Vikram, po osnivaču Isroa) nosio je u svom trbuhu 27-kilogramski rover s instrumentima za analizu mjesečevog tla.

Velike ambicije Indije u drugoj misiji Mjeseca
U svom 14-dnevnom životu, rover (nazvan Pragyan – mudrost na sanskrtu) mogao bi putovati do pola kilometra od zemaljskog zemljišta i poslati podatke i slike na Zemlju na analizu.

Misija bi bila usredotočena na površinu Mjeseca, između ostalog, tražeći vodu i minerale i mjerući mjesečeve potrese.

Zašto bi to bilo značajno?
Meko slijetanje na drugo planetarno tijelo – podvig koji su do sada postigle samo tri druge zemlje – bilo bi ogromno tehnološko dostignuće za svemirske ambicije Isroa i Indije, piše znanstvena spisateljica Pallava Bagla.

Dodaje da bi to također otvorilo put budućim indijskim misijama za slijetanje na Mars i otvorilo mogućnost da Indija pošalje astronaute u svemir.

Međplanetarnu ekspediciju prvi su put u indijskoj svemirskoj povijesti vodile dvije žene – Muthaya Vanitha, direktorica projekta, i Ritu Karidhal, direktor misije.

To je također stvar nacionalnog ponosa – ukidanje satelita u srpnju emitirano je uživo na TV-u i Isrovim službenim računima na društvenim medijima.

Misija je također glasila na globalnoj razini jer je tako jeftina – proračun za Avengers: Endgame, na primjer, bio je više nego dvostruko, na procjenama od 356 milijuna dolara. Ali ovo nije prvi put da je Isro pozvan zbog svoje štedljivosti. Njegova misija na Marsu u 2014. koštala je 74 milijuna dolara, što je desetinu proračuna za američki orden Maven.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *